Za 1 april de Johannes Passion van J.S. Bach

2017 04 01 Amor cantandi dirigent

Het is voor Vlieland heel bijzonder dat de Johannes Passion op het eiland wordt uitgevoerd. De vorige keer was al weer 15 jaar geleden, op 29 maart 2002.
J.S. Bach componeerde de Johannes Passion (BWV 245) in drie maanden tijd in het voorjaar van 1724 en op Goede Vrijdag 7 april van dat jaar werd de J.P. voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaikirche in Bach’s woonplaats Leipzig.
De Johannes Passion wordt vaak vergeleken met de Mattheüs Passion die 3 jaar later werd gecomponeerd. Maar de J.P. is niet alleen korter, maar muzikaal ook feller, tegelijk ingetogener en minstens zo aangrijpend als de M.P. Voor de Mattheüs Passion zijn 2 orkesten en 2 koren nodig, voor de Johannes Passion een klein orkest en een koor. De Johannes Passion volgt vrijwel letterlijk de teksten van het Johannes Evangelie in de vertaling van Maarten Luther.

Koor Amor Cantandi (Liefde voor het zingen).Amor Cantandi 1
Amor Cantandi werd in 1983 opgericht en heeft als vestigingsplaats het Groningse Ten Boer. De ongeveer 20 leden van het koor zijn voor een groot deel afkomstig uit de wijde omtrek van dit dorp en ook uit Vries. Dirigent is zanger en organist Luuk Tuinder die zijn professionele opleiding genoot aan het Conservatorium van Groningen. Het koor voert regelmatig Cantates van Bach uit. De Johannes Passion wordt dit jaar ook in Ten Boer en in Vries uitgevoerd.

De vocale solisten (allen professionals) voor de uitvoering op Vlieland zijn : Charlotte Janssen, sopraan, Femke de Boer, alt, Matthijs Hoogendijk, tenor en Erks Jan Dekker en Henk Timmerman, beide bas.

Bachensemble Vries.
Het Bachensemble uit het Drentse Vries werd in 2006 opgericht ter ondersteuning van de Cantatediensten in de Bonifatiuskerk te Vries. Het orkest (op Vlieland bestaande uit 17 personen) dat het koor van de kerk tijdens de Cantatediensten begeleidt bestaat uit goede amateurs meestal aangevuld met professionals. Luuk Tuinder heeft de artistieke leiding over zowel het koor als het orkest. Solisten bij de uitvoeringen worden meestal gerekruteerd uit het professionele Groot Omroepkoor waar Luuk ook deel van uitmaakt.

Het aanvangstijdstip van dit unieke concert is 20.30 uur. Toegangskaarten zijn nu al te reserveren. 

De entreeprijs bedraagt € 25 (kinderen t/m 15 jaar € 20). Op de dag van het concert zijn de gereserveerde kaarten af te halen bij de kerk : 's morgens tussen 10.30 uur en 12.00 uur en 's middags tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Indien het concert dan nog niet is uitverkocht zijn er tijdens genoemde tijden ook nog toegangskaarten te verkrijgen, alsmede 's avonds vanaf 20.00 uur als de kerkdeuren geopend worden.

Nu al kaarten reserveren wordt sterk aanbevolen!

  1. Reserveren is mogelijk:

  2. Geen naam ingevuld
  3. Geen (geldig) e-mailadres ingevuld
  4. Ongeldige invoer
  5. Volwassenen ad 25 euro, voor kinderen t/m 15 jaar 20 euro. Geef hieronder aan met hoeveel personen u wilt komen.
  6. Ongeldige invoer
  7. Ongeldige invoer
  8. Kaarten kunnen worden betaald en opgehaald op de dag zelf. Tussen 10.30 en 12.00 uur, tussen 16.00 en 17.00 uur en vanaf 20.00 uur, alle keren aan de kerk. U ontvangt van uw reservering een bevestiging per email.

Contact concerten

Otto Roelofsen, Harlingerweg 27, 8821 LE Kimswerd
0517-642141 / 06-30873617; o.roelofsen@hetnet.nl